4Lo6tkEvBVv3ZgCOiTpUbnOmMWU buatbest: Perempuan Melayu Bertudung Belajar Kristian Di Gereja ?


Klik Iklan Untuk Info



Tuesday, 29 January 2013

Perempuan Melayu Bertudung Belajar Kristian Di Gereja ?



Perempuan Melayu Bertudung Murtad Belajar Kristian Di Gereja ? Bhai.... Gua tau... ramai dikalangan kiter orang Melayu memang tak pernah masuk ke dalam mana-mana Gereja.... Hahahaha.. alasan yang paling gua tak tahan nak dengar aderlah... Tabley... kiter orang Islam tabley masuk Gereja... Haram..... hahaha..... lawak siot... macam la kalu masuk Gereja jer terus jatuh kafir dan kuffar.... macam la kalu masuk Gereja jer... terus termurtad.... Wei... itu cuma jenis Hassan Ali jer yang kalu masuk kedalam Gereja terus termurtad otomatik.... hahaha... jenis lemah iman..... hahahaha....



Nih... gua diberitahu kecoh blogger picisan UMB yang bawak cerita kononnya ader gadis dan perempuan Melayu bertudung di dalam Gereja mendengar kuliah dan belajar tentang Kristianiti.... hahahaha.... Nih gambar dier yang gua rembat dari diorang..

Diorang kata benda nih berlaku di satu Gereja di Ipoh..... hahahaha.....  Gua gelak jer biler tengok gambar nih.... sebab ..... sebab sohih ramai yang terpedaya dengan gambar nih memang jenis yang tak pernah pi lawat dan masuk dalam Gereja.... hahaha

Pada pemerhatian dan pengalaman gua bersekolah disekolah Missionary (St Paul, La Salle dan St Micheal) selama lebih 11 tahun .... dan pengalaman gua keluar dan masuk beberapa gereja di Malaysia dan Singapura....... gambar nih ader salahnyer.... dan gua pasti ianya telah dipalsukan (photoshop'ed)

  • Salib yang ada pada gambar itu memang salah kedudukannya.... Ini menunjukkan orang yang edit gambar ini tiada pengetahuan tentang ritual, adat istiadat dan isu berkaitan Kristianiti...... Hahahaha.... lawak siot..... sebab sepatutnya kedudukan letaknya salib itu mestilah dibahagian center of the backdrop.... ini ritual yang rigid.... melainkan kalu ader dua pasang salib..... jadi kalu dua pasang salib ... maka ianya akan diletak di kedua-dua belah backdrop..... Macam orang Islam letak kaligrafi Allah dan Muhammad dalam Masjid .... mana ader orang Islam akan letak kaligrafi Muhammad tue pada sebelah kanan dan kaligrafi Allah disebelah kiri .... hahaha ... ada betul ka.....
  • Kedudukan Paderi (kalu betul lar itu Paderi) ketika memberi kuliah @ ceramah @ khutbah (sermon) agama Kristian pon tak betul... Sebab kalu ikut ritual standard... tidak ader Paderi yang akan beri kuliah dari arah center (tengah) ... Ianya sama ada disebelah kiri atau kanan dewan... Sebab bahagian tengah ini sememangnya diperuntukkan untuk "Altar"
  • Statue (Patung) atau gambar Mary (Maryam) tidak terdapat pada mana-mana kawasan depan Gereja... Memang ader Gereja yang tak letak patung Mary... tapi diorang akan letak gambar Mary.... 
  • Jadi tidak kira sama ader aper mazhab Kristianiti yang ada... semuanya masih berpegang kepada asas yang samer... tak kira la Roman Catholic, Anglican, Methodist, Protestant, Seventh Day Adventist, Ortodoks, Lutheran, Presbyterian, Quaker dan lain-lainnyer...
So..... kepada semua... sebelum nak buat tuduhan melampau mengenai gambar sekeping nih.... sila belajar dulu serba sedikit tentang Kristianiti... sebab Bilal Philips, Zakir Naik, Ahmad Deedat dan ramai lagi yang jadi pendakwah Islam nih... mereka sendiri pon mengkaji dan belajar tentang Kristianiti sebagai satu cabang ilmu dalam memperkuatkan kerja dakwah Islamiyah..... Jangan jadi jumud dan bangang macam Hassan Ali, Harussani Zakaria dan Noh Gadut....  hahaha

Pendakwah Kristian nih...diorang sanggup mengkaji tentang Islam untuk memperkuatkan kerja dakwah diorang.... tapi pendakwah Islam di Malaysia (gua cakap Malaysia yer.. pasai pendakwah Malaysia nih la yang paling teruk dan jumud sebab diorang nih Melayu... dan Melayu nih diorang selalu ingat Melayu aderlah Islam dan Islam itu Melayu) mapuih kerah takmo nak belajar dan mengkaji tentang Kristianiti... pasai katanyer... kalu belajar jer... terus jadi kafir dan murtad..... Hahaha... bodoh betul lar...

Sebab itulah orang kafir dan kuffar di luar negara (terutamanya di Amerika Syarikat dan UK) mudah menerima Islam sebab pendakwah Islam disana menggunakan pendekatan "out of the box methodology" tak macam pendakwah Islam di Malaysia yang mostly jumud.... hahaha... dan kat Malaysia... ramai sangat orang yang dah masuk Islam (muallaf) pon boleh keluar balik dari Islam... pasai teknik dakwah dan tarbiah yang tak kena... dan tak sistematik....

Nanti la kalu ader masa panjang... gua citerkan strategi yang gua gunakan untuk berdakwah... dan cara yang samer jugak digunakan oleh pendakwah Islam di luar negara (Eropah dan Amerika) ....

Hahaha.... lawak la puak pencacai UMB.... hahaha... belajar dulu la kat mana-mana Seminary @ Theological @ Divinity School sebelum nak publish benda propaganda pasai Kristianiti nih....... hahaha... jangan la buat malu dan tunjuk kebodohan lu orang.... please la... simpan la kebodohan lu orang tue jangan kasi orang sumer tau.... hahaha

Sumber    CipanTapirTenuk     Wasukalu



7 comments :

  1. to admin.....syukur kalau benda ni just photoshop or edited tapi kalau ler benda ni betul berlaku camne????

    ReplyDelete
  2. Laaa komer pernah sekolah di st micheal ke? Apekehei tak cakap. I dekat Main Convent..Hahaha

    Yerlah memang betul apa u cakap tu kedudukan Paderi tu. Kiri atau kanan...

    Pasal salib ni. Dia akan letak salib je atau sister mary sahaja. Kekekekee...tu apa yang weolls perasan ler.

    Biasa la ramai yang bole buat predicament gini..

    Tapi kelakar lah jugak penganut kristian ni ada kepercayaan. Kalau yang ikot sister mary tu dia akan bawak naik atas..yang kristan lain tak naik atas..itu apa yang I paham dari salah seorang penganut kristian..tapi dia cina...

    ReplyDelete
  3. ehh x fahamlah sy apa yg mereka baut di gereja tu!

    ReplyDelete
  4. nama hasan ali jga yg di sebut dan di buat contoh x baik..

    ReplyDelete
  5. kalu x sebut nama dia mcm tu x bole ke? apa yg kau fikir tntg dia haa?

    ReplyDelete
  6. korang ni, nabi kita ada jgk yg kristian, xsalah klu masuk n blaja, tp niat tu...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

exchange bloglist