Sunday, 6 January 2013

Tukang Sapu Jalan Ini Sebenarnya Seorang Jutawan
Seorang tukang sapu jalan tanpa disangka sebenarnya adalah seorang jutawan yang hidup sederhana..Setiap hari dia menjalani hidup seperti tukang sapu biasa..Tanpa bermegah hidup dengan kekayaan yang dimiliki, wanita ini meneruskan kerjanya sebagai tukang sapu di jalan-jalan raya dengan bayaran hanya Rm550 sebulan walaupun mempunyai 17 blok rumah pangsa..!Yu Youzhen, 53, memiliki 17 blok rumah pangsa dan menjadi kaya hasil daripada ledakan harga hartanah..
Namun, daripada memanjakan diri dengan kekayaan yang dimilikinya dan menjalani kehidupan berfoya-foya di salun, spa atau kompleks beli-belah, wanita itu memilih bangun awal pagi enam hari seminggu untuk menyapu, membersih dan mengangkat sampah di sepanjang jalan raya yang sibuk di Wuhan, tengah China.
“Saya mahu menjadi contoh kepada anak saya..Saya tidak mahu duduk dan menghabiskan kekayaan saya,” kata Yu..
Dia juga tidak mahu memberi anaknya gambaran bawa dengan menjadi kaya serta menjalani kehidupan hasil daripada kekayaan itu adalah jalan mudah untuk hidup..
“Gaya hidup seperti itu hanya akan mengancam mereka dalam jangka panjang,” kata Yu.
Usahanya itu berjaya..Kedua-dua anaknya kini bekerja makan gaji. Anak lelaki menjadi pemandu bas dengan pendapatan RM1,000 sebulan sementara yang perempuan memperoleh gaji sebanyak RM1,500 dengan melakukan kerja yang tidak dinyatakan, lapor sebuah akhbar China..
Yu pula memperoleh pendapatan sebanyak RM550 sebulan sebagai tukang sapu..
“Saya sentiasa berasakan saya perlu melakukan sesuatu,” kata jutawan itu yang menjadi tukang sapu sejak 10 tahun lalu selepas mendapati kekayaan menjadikan hidupnya bosan..
Dia sebelum ini menanam sayur, mengangkat hasil tanaman itu dan menjualnya sendiri di pasar..
Apabila kerajaan komunis China melancarkan pembaharuan ekonomi pada hujungan 1980-an dan membenarkan petani berniaga, Yu dan suami berjaya mengumpul wang secukupnya untuk membina tiga blok rumah pangsa lima tingkat yang kemudian disewakan..
Mereka berjaya mengambil kesempatan terhadap ledakan harga hartanah dan meluaskan ‘empayar’ mereka hingga mampu memiliki 21 blok rumah pangsa..
Mereka sudah menjual empat blok. Hasil jualan itu dicampur dengan pendapatan menyewa 17 blok rumah pangsa serta gaji sebagai tukang sapu sudah pasti akan membolehkan dia menjalani kehidupan selesa pada masa akan datang..


Mymetro

3 comments:

 1. wow, sangat humble. sekarang susah nak jumpa orang gitu. tapi orang miskin buat buat kaye melambak la

  ReplyDelete
 2. bagusnya ada orang macam ni.
  sangat2 bagus.kalau lah kita semua mampu mencontohinya.

  ReplyDelete
 3. bagusnya. mungkin dia ada sapu sampah kat kawasan rumah dia jugak kan

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

exchange bloglist