Wednesday, 6 March 2013

10,000 Rakyat Sulu Sertai Kumpulan Penceroboh Bertempur Di Sabah Dakwa Pegawai MNLF


Seramai 10,000 rakyat Sulu telah berangkat belayar untuk menyertai puak penceroboh Sulu di Sabah dalam usaha  membantu sahabat militan untuk bertempur dengan pihak berkuasa Malaysia sejak serangan besar-besaran yang dilakukan oleh kerajaan Malaysia menggunakan jet pejuang semalam..


Ribuan penduduk Tausug atau lebih dikenali sebagai Sulu telah belayar ke Sabah untuk membantu sahabat militan Filipina mereka itu berikutan serangan besar-besaran pasukan keselamatan Malaysia, lapor The Philippine Inquirer..

Dakwaan yang dibuat Pengerusi Jawatankuasa Islam Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) Habib Hashim Mudjahab, itu bercanggah dengan laporan kebanyakan media yang pihak berkuasa Malaysia dan Filipina yang menghalang laluan masuk ke Lahad Datu, di mana militan berkenaan berkubu.
“Kami tidak mampu menghalang orang-orang kami. Kami sedih, dan ramai orang kami, termasuk mereka yang bukan pejuang, pergi ke Sabah untuk membantu tentera sultan,” kata Mudjahab dipetik akhbar tersebut.


Namun Inquirer turut melaporkan penafian berkenaan pergerakan tersebut daripada Ketua Angkatan Tentera Mindanao Barat Lt. Gen, Rey Ardo, dan juga pemangku Gabenor Wilayah Autonomi Muslim Mindanao Mujib Hataman.
Kedua-dua pemimpin itu berkata mereka tidak pasti berkenaan perkara itu.
Jelas Mudjahab, bagaimanapun, 10,000 Tausug daripada Basilan, Sulu, Tawi-Tawi dan Zamboanga telah meninggalkan Filipina sejak malam tadi dalam menggunakan bot pancung melalui “pintu belakang selatan.” - laluan yang menjadi laluan pelayar.


Pegawai rasmi MNLF berkata halangan tentera laut juga tidak akan berkesan kerana mereka tidak biasa dengan perairan tersebut dan boleh melepasinya tanpa rasa curiga.

Entri Berkaitan 5/3/2013: Serangan Jet Pejuang Di Lahad Datu Keatas Puak Penceroboh Sulu
“Ia soal maruah dan harga diri, dan orang-orang kami sedia untuk berkorban,” tambahnya.
Awal hari ini, pemimpin MNLF,  Nur Misuari menafikan penglibatan dalam ketegangan di Sabah dalam satu sidang media, yang masih berterusan..

MalaysianInsider

2 comments:

  1. harap2 lah, keadaan di lahad datu kembali aman. Dan org2 sulu x dpt dtg ke sabah. amin

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

exchange bloglist