Monday, 25 March 2013

Benarkah Garam Menjadi Punca Kematian 2.3 Juta Penduduk Dunia ?


Benarkah pengambilan garam yang berlebihan didakwa menjadi punca kematian 2.3 juta penduduk di seluruh dunia pada setiap tahun..? 

Dipetik MailOnline, kajian oleh Persatuan Jantung Amerika ke atas 247 dewasa menunjukkan sebanyak 15 peratus daripada mereka meninggal dunia akibat serangan strok dan penyakit  berkaitan kardiovaskular..

Sementara itu, penyelidikan dilakukan oleh pakar di Universiti Harvard mendapati minuman ringan hanya menyebabkan 180,000 orang maut pada setiap tahun, namun jumlah tersebut tetap berada pada tahap membimbangkan..

Profesor Bersekutu Perubatan dan Epidemiologi, Dariush Mozaffarian berkata masalah itu boleh diatasi dengan langkah kesihatan awam seperti program kurangkan pengambilan garam dan gula di peringkat global..


Purata setiap orang untuk mengelakkan pengambilan garam - anda perlulah sangat bermotivasi dan berpendidikan serta cuba untuk memasak sendiri..P/s: bukan sekadar mengurangkan pengambilan gula dalam kehidupan seharian, kurangkan juga penggunaan garam dalam setiap penyediaan makanan..~1 comment:

  1. laaa, padahal suka sangat makan gram. Mungkin tak lah pasni.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

exchange bloglist