Tuesday, 16 February 2016

Kanak-Kanak Dibiar Kebuluran Kerana Dituduh Sebagai Ahli Sihir

http://buatbest.blogspot.my/2016/02/kanak-kanak-dibiar-kebuluran-kerana.html

Apalah nasib seorang kanak-kanak apabila dia dituduh sebagai seorang ahli sihir lalu dibiarkan dalam keadaan bogel dan kebuluran bagitu saja.. 


Abuja, Nigeria: Seorang kanak-kanak ditemui bogel dan kebuluran di jalanan selepas dituduh ahli sihir oleh penduduk tempatan sebelum diselamatkan pekerja bantuan kemanusiaan.

Gambar dimuat naik ke Facebook menunjukkan kanak-kanak itu yang kurus kering dan dinamakan Hope diberi minum air oleh pekerja kemanusiaan.

Pengasas Yayasan Bantuan Pendidikan dan Pembangunan Kanak-Kanak Afrika Anja Ringgeren LovĂ©n yang memuat naik gambar berkenaan berkata: “Banyak yang saya lihat sepanjang tiga tahun di Nigeria. Banyak pengalaman tidak dikongsikan bersama anda kerana terlalu menyayat hati.

“Ribuan kanak-kanak dituduh ahli sihir dan kami melihat ramai budak diseksa, mati atau ketakutan.

“Saya berkongsi gambar ini untuk menunjukkan perjuangan saya, kenapa saya sanggup menjual semua harta dan berpindah ke tempat yang jauh terpencil.”

Katanya, Hope kini beransur pulih

“Si kecil ini amat tabah. Melihatnya bermain dengan anak saya sendiri menjadi antara pengalaman paling mengagumkan bagi saya,” katanya. - Agensi/Metro **Manusia oh manusia

No comments:

Post a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

exchange bloglist