4Lo6tkEvBVv3ZgCOiTpUbnOmMWU buatbest: Senarai Antara Universiti Terbaik Dan Tercantik Dunia


Klik Iklan Untuk Info



Wednesday, 17 October 2012

Senarai Antara Universiti Terbaik Dan Tercantik Dunia



Ia mungkin kelihatan seperti hotel mewah, tetapi anda tidak boleh menafikan bahawa Moscow State University sememangnya universiti tercantik dan menarik terutama apabila waktu malam..Ia merupakan salah satu universiti paling berprestij di Rusia..Berikut merupakan antara senarai universiti yang terbaik dan tercantik di dunia..~

Universiti Cambridge..Nama yang tak asing lagi..Pelawat sering sering mengagumi persekitarannya terutamanya King's College Chapel dan kawasan sungai yang sangat menarik yang dikenali sebagai "belakang" antara universiti terbaik dan tercantik di dunia..

Universiti Cape Town disebalik pergunungan menghijau di sekelilingnya yang sememangnya universiti tercantik dan menakjubkan di Afrika Selatan

 Terletak di Bologna, Itali, ia merupakan universiti tertua di dunia dengan ditubuhkan pada 1088..Berjalan-jalan melalui University Quarter, ia dipenuhi dengan bangunan-bangunan beratap merah yang cantik dan tiang-tiang yang agak tinggi..rare..

 Kampus asal Universiti Mumbai telah dibina pada abad ke-19 dan mempunyai banyak bangunan-bangunan yang cantik termasuk tangga spiral ini..Menara Rajabai kampus dimodelkan dan merupakan salah satu mercu tanda yang paling terkenal di Mumbai

 Rekabentuk Universiti Oxford yang sememangnya terkenal melalui senibina pada abad ke-18 untuk generasi akan datang antara universiti terbaik di dunia

 Batu bewarna kelabu mewarnai Universiti Princeton yang sebahagian besarnya dibina dalam gaya neo-Gothic

 Sebahagian daripada University of London, Royal Holloway di Surrey dengan senibina bangunan bata merah dimodelkan di Château de Chambord di Perancis

 Universiti Salamanca, Sepanyol diasaskan pada abad ke-13 dan sebahagian besarnya dibina dalam senibina  Sepanyol yang dikenali sebagai "plateresque"..Ukiran senibinanya yang teramat cantik..

 Universiti Sydney yang cantik dengan rekaan neo-Gothic telah direka oleh arkitek bernama Blacket Edmund pada 1850-an..Terkenal dengan Dewan Besar Westminster yang amat dikagumi juga antara universiti yang tercantik di dunia

 Toronto University telah diasaskan pada tahun 1827..Bangunan kampus utamanya adalah campuran daripada Revival Romanesque dan Gothic kelihatan cantik terutamanya ketika datangnya musim sejuk

 Universiti Xiamen merupakan salah satu kampus yang paling tercantik dan terbaik di China..Terletak berhampiran gunung yang kehijauan dan dikelilingi oleh laut..Senibina bangunan cantik ini merupakan campuran antara timur dan barat

Universiti Yale dengan senibina abad ke-18 yang cantik dimana dinding warna batu-bata merah yang pudar untuk membuat bangunan kelihatan lebih tua dan menarik

Harvard adalah universiti tertua di Amerika dan antara terbaik di dunia, sejak 1636, dan terkenal dengan bangunan bata merah dan dikelilingi pokok

Diasaskan oleh Ratu Victoria pada tahun 1845, Universiti Queen Belfast mempunyai lebih 300 bangunan di pinggir bandar yang menghijau di selatan Belfast..Berkonsepkan bangunan Gothic-gaya Tudor di tengah-tengah kampus

Universiti Otago di New Zealand mempunyai beberapa bangunan yang menarik..Senibinanya struktur abad ke-19 neo-Gothic yang terletak di tengah-tengah kampus..Ia terletak di sebelah sungai dan antara universiti yang tercantik di New Zealand


Ops! Tidak dilupakan..Universiti Malaya yang juga merupakan universiti terbaik di Malaysia..Selain itu,Universiti Malaya juga merupakan universiti tertua di Malaysia..



5 comments :

  1. UM ? Tertua okey laa . Bangunan-bangunan pon banyak yang dah tua . nk tggu retak seribu jer . kihkih

    ReplyDelete
  2. rekabentuk memang unik tapi kebanyakkannya dah tua kan

    ReplyDelete
  3. Rumah 401 lagi unik la...jom kite wat lawat bg pemilik blog..mana tau ada idea

    ReplyDelete
  4. punya la semangat tengok universiti, last2 UM, ahaks, ok la, wakil Malaysia

    ReplyDelete
  5. um yang mampu tunjuk, gambar pintu gerbang jekk.. ok laa dari tak da kan..
    harap2 semua architecture dan bakal architecture di malaysia mampu bina bangunan yang tahan lama macam universiti kat atas ni~~ bukan setakat cantik jekk, n tolong jangan build bangunan yg menyumbang kpd creepy looks.. huhuhhuuu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

exchange bloglist